středa 26. listopadu 2014

DIY: Chcete lepší fotografie na blog za málo peněz? Vyrobte si světelný stan.

Čusík.

Máte blog? Nejste spokojeni s kvalitou fotek, které do článků dáváte? Pořád hledáte vhodné pozadí a dobré světelné podmínky pro focení, ale nedaří se vám je najít?

Pokud ještě k tomu všemu nemáte peníze na to, abyste si koupili vybavení pro fotografy, měla bych pro vás řešení. Zkuste si vyrobit svůj vlastní světelný stan neboli lightbox, ve kterém můžete fotit kosmetické produkty a vaše fotky budou vypadat o poznání lépe. Pokud jste šikovnější než já, tak mohou vypadat dokonce velice dobře.

Porovnání objektů fotografovaných mimo světelný stan a v něm

Trochu zoufalá z kvality vlastních fotek na blogu jsem googlila nějaké řešení a našla jsem návod, jak si vyrobit lightbox. Různých verzí a návodů na internetu najdete opravdu hodně, ale my si dnes ukážeme, jak jsem svou světlopikslu vyrobila já.

Co jsem použila:

  • kartonovou krabici o rozměrech zhruba (d š v) 28x20x30 cm
  • papír na pečení
  • bílou čtvrtku velikosti A2
  • zalamovací nůž
  • izolepu
  • pravítko


Postup: 
Nejdřív jsem si do dvou protějších bočních stěn a do horní stěny krabice udělala otvory tvaru čtverce, který je o kousek menší než příslušná stěna. Díru jsem zakryla a původní kartonové stěny tak nahradila čtverci nastříhanými z papíru na pečení, který jsem přilepila izolepou. Nakonec jsem dovnitř krabice vložila dlouhý pruh ustřižený z čtvrtky, který zakrývá zadní a spodní stěnu. Tato čtvrtka bude tvořit naše tzv. nekonečné pozadí na fotkách. Pak už jsem jen přidala zdroj světla, který svítí horní stěnou do krabice. Světla by měly být správně tři, aby svítila do všech stěn s průsvitným papírem, ale já jsem zatím tři lampičky nesehnala.

Krabice připravená na vylepšení
Vyznačený budoucí otvor ve stěně krabice
Krabice s vyříznutými čtvercovými otvory ve třech stěnách
Hotový lightbox
Pohled do lightboxu (pozadí jsem později nahradila dlouhým pruhem z bílé čtvrtky)
Díky průsvitnému papíru na pečení, namísto kterého můžete použít i tenkou látku, se světlo v lightboxu rozptýlí, nebude tak ostré a stejně tak budou měkké i stíny vašeho foceného objektu. Pokud to vychytáte lépe než já a přidáte k vašemu stanu tři zdroje světla, které budou mířit na všechny tři stěny zakryté průsvitným papírem, můžete vesele fotografovat beze stínu.

Fotografie pořízená bez světelného stanu
Fotografie pořízená ve světelném stanu
Vím, že moje fotografie pořád nejsou vysoké kvality a nemohou se rovnat těm, které můžete vidět na některých jiných blozích, přesto se mi můj stan líbí a myslím, že i fotografie kosmetických produktů tady na blogu vyfocené v lightboxu jsou daleko hezčí než ty, které jsem pořizovala bez něho. Co si myslíte vy?


8 komentářů:

  1. To je skvělý, i rozdíl jde pěkně vidět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Myslím, že je to opravdu šikovná věc na takové to domácí fotografování menších předmětů:)

      Vymazat
  2. Asi si budeš myslet, že jsem nějaká spamerka, když ti komentuji 3. článek...ale já prostě musela. Díky za skvělý nápad, protože já už jsem byla opravdu zoufala ze svých fotek a říkala jsem si, že jak ty to jen děláš...a narazila jsem na tenhle článek. Asi tě zbožňuju. :D

    http://niceslady.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec ne, já jsem ráda za každý komentář a za to, že se ti návod líbí. Moje fotky se rozhodně ani zdaleka nepřibližují kvalitě, kterou můžeš vidět na jiných blozích, ale přece jen si myslím, že je to teď lepší. Určitě bych ti ještě doporučila pořídit si nějaký program, ve kterém budeš fotky upravovat, protože to udělá taky hodně, hlavně co se týče barev.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Podobný sme s priateľom vyrábali, len z dreva a naozaj to stojí za to a rozdiel je veľmi vidieť :) Je to super nápad ze málo peňazí :)
    theVandasdiary

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, tak to jste dobrý. Ten musí být super a navíc daleko bytelnější než ten můj.

      Vymazat
  5. Vybrat dobrý foťák není vůbec jednoduché, ale pravdou je že když se člověk nechce třeba zaměřit hned na párové focení, ale jen si tak volně fotit a dělat si radost z toho že vytváří sám sobě nějakou službu a pocit štěstí, tak je to asi v pořádku a opravdu není potřeba se tím tolik zabývat.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny krásné komentáře.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...